top of page

Därför startade jag YouSchool.se

FJ Profile photo 2018.jpg

Så länge jag kan minnas har jag känt stress och ångest inför skolan och speciellt inför matteprov. Stundvis led jag av riktigt jobbig "Matteångest". För några år sedan fick jag reda på att jag lider av koncentrationssvårigheter (ADHD) vilket gör att jag inte förstår instruktioner i text så bra. Så "ensam med bok" fungerade inte för mig. 

 

För mig funkar undervisningen bäst när läraren kan visa med papper och penna hur man gör och varför. Jag märkte även att när jag pluggade i en liten grupp där vi fick diskutera uppgifterna tillsammans och lära varandra så satt kunskaperna bättre än om jag bara hade en lärare att bolla med.

  • Jag ville ha ett system där han på ett smidigt sätt kunde kommunicera med läraren, men på KTH erbjöds bara några timmar en dag i veckan för den typen av hjälp. **ofta på tider som inte passade**. Sedan dess har idén om ett webbaserat socialt nätverk för lektioner och läxhjälp legat och grott den första riktigt kunden kom 2013, och det var först då han vågade satsa all sin tid och energi på YouSchool.

  • Det bästa sättet att lära sig är att lära andra, och det är därför man ofta pluggar tillsammans i grupp. Jag ville skapa en mötesplats på nätet där jag dels kunde prata med lärare och dels plugga med mina klasskamrater eller andra elever som läser samma kurs.

  • YouSchool ska enligt Fredrik kännas som en blandning mellan Facebook, Youtube och Skype, och är en virtuell skola där man som elev kan välja ett klassrum med lärare eller ett klassrum där man kan plugga tillsammans med sina kompisar. Har man klasskompisar att plugga med är det till exempel enkelt att koppla ihop och flytta in i ett eget klassrum. Man kan även köpa läxhjälp av universitetsstudenter och pensionerade lärare, eller titta på inspelade lektioner och föreläsningar. 

 

Nyckeln till interaktiviteten ligger i webbkameran (YouSchool-cam), men att bara se varandras ansikten hjälper inte mycket när man ska visa krångliga matteuträkningar. Därför säljer YouSchool en egen webbkamera som istället filmar det eleven skriver på sitt anteckningsblock vid sidan av datorn. 

  • Jag vet att det är väldigt ”analogt” att använda papper och penna, men rent pedagogiskt är det snabbt, enkelt och överlägset mest effektivt. Vår kameralösning är ganska unik, och vi föredrar förstås att våra elever använder den förr eller senare. En del av tanken är också att elever som använder tjänsten ganska snart ska börjar förklara problem för andra på youschool. Det vinner alla på. Sen är tanken att vi ska kunna utvidga tjänsten till fler ämnen och länder så småningom. 

bottom of page